Normandië

 

Normandië, in het frans La Normandie, is een regio gelegen in het Noordwesten van Frankrijk. De totale oppervlakte van Normandië bedraagt 30.627 ( ongeveer 5% van de oppervlakte van Frankrijk). Normandië grenst aan de regio’s Picardie, ÎIle de France, Centre, Pays de la Loire en Bretagne. De kustlijn is ongeveer 650 km lang.

Normandië

Normandië bestaat uit de regio's Haute-Normandie en Basse-Normandie, het schiereiland Cotent inbegrepen.
Haute-Normandie bestaat uit de departementen Seine-Maritime en Eure en Basse-Normandie bestaat uit de departementen Orne, Calvados en Manche.

Wie Normandië zegt denkt ook aan D-day . De invasie die door de geallieerden op 6 juni 1944 gestart werd heeft zijn sporen in dit deel van Frankrijk achtergelaten. D-day was het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de invasiestranden liggen tussen de mondingen van de rivieren de Vire en Orne. Dit gebied heet de Côte Nacre ( in het nederlands paarlemoeren kust).

De Amerikanen zijn geland op de Omaha- en Utahbeach. De Engelsen en Canadezen op de stranden Gold, Juno en Sword. Om deze bijzondere dag in de Europese geschiedenis te begrijpen is een bezoek aan het gebied een must. In Arromanches-les-Bains ziet men nog overblijfselen van de kunstmatig aangelegde haven Murlberry Harbour.

Normandië

Ook een bezoek waard is de Mont-St-Michel in de zuidhoek van Normandie. Het begon in de tiende eeuw met de bouw van een abdij en evolueerde zo tot een eiland met een onneembare vesting. In 1877 werd een dam gebouwd met een verbinding naar het vasteland.

map

Zoek een Chambres D'hôtes in Normandie