Omaha

 

 

Omaha Beach was de codenaam voor een van de 5 (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) landingszones voor de invasie van Normandië op 6 juni 1944, operatie Overlord genaamd.

Het strand is 5 kilometer lang en loopt van het dorpje Sainte-Honorine tot het dorpje Vierville-sur-Mer.

De Duitsers hadden hun verdediging goed voorbereid. Tot vlak voor de invasie werd het strand verdedigd door troepen van uit Polen en Rusland, maar een paar dagen voor de invasie werden ze vervangen door het Duitse 352ste divisie welke tot de best getrainde troepen van Duitsland behoorden.

De landing op Omaha Beach leidde tot zeer grote geallieerde verliezen. De soldaten die uit de landingsvaartuigen sprongen moesten 30 meter door ondiep water om het strand te bereiken. Volgens het legerdagboek van de 1ste divisie waren alle militairen van de divisie binnen tien minuten gewond of dood.

Bij de Amerikanen waren er meer dan drieduizend doden en gewonden, waarvan tweeduizend in de eerste uren van de invasie.

Boven in de duinen achter Omaha Beach bij het dorpje Colleville-sur-Mer ligt er een Amerikaanse begraafplaats met gesneuvelde soldaten uit.

Zoek een Chambres D'hôtes nabij Omaha Beach

omaha beach