Provence

 

De Provence, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk bestaat uit de departementen Alpes Maritimes, Var, Bouches du Rhône, Vaucluse en Alpes de Haute Provence. Het landschap gaat van uitgestrekte lavendelvelden en wijngaarden tot okerkleurige rotsen en groene heuvels. De Provence is vooral bekend voor zijn pittoreske dorpjes, gezellige marktjes en restaurants. De streek is uitermate geschikt als wandel- en fietsbestemming. Ook kan men in een de rivieren en meren vissen, kajakken en zeilen.
In het westen grenst het aan de Rhône, in het zuiden aan de Middellandse Zee (cote d'azur), in het noordoosten aan de Alpen en in het oosten aan de Italiaanse grens.

landschap provence

De provence is 31500km² groot en de beste reistijd is van begin mei tot eind september. Maar in de winter is het ook aangenaam vertoeven.
Het heeft een mediterraan klimaat, met warme tot hete temperaturen in de zomer en milde winters.
Het goede klimaat dankt de Provence aan de middellandse zee in het zuiden, en door de alpen afgeschermd van de koude in het noordoosten.
Aan de cote d'azur kan men zelfs overwinteren, omdat men daar zelden vriestemperaturen heeft.

Het landschap is zeer gevarieerd. In het noorden en noordoosten is het bergachtig met de departementen Alpes Maritimes en Alpes de Haute Provence. Het departement Vaucluse is ook bergachtig met ravijnen en de legendarische Mont Ventoux (1912m), bekend van de Tour de France en van het jaarlijkse fietsevenement SPORTA. In het zuiden vindt men het departement de Var. De Verdon, met de Grand Canyon du Verdon (een 25km lange kloof), is een prachtig natuurpark met een oppervlakte van 180.000 hectare. Het departement Bouches du Rhône is vlak en rotsachtig.
In het westen grenst de Provence aan de Camargue, een prachtig natuurreservaat.

Maar de Provence is natuurlijk vooral bekend om zijn prachtige lavendelvelden.

lavendelveld
Enkele belangrijke plaatsen:
Avignon, Orange, Arles, Aix en Provence, Grasse.

Bezienwaardigheden:

Aigues-Mortes, Châteauneuf-du-Pape, Fontaine-de-Vaucluse, Fontvieille, Les Baux-de-Provence,
Saint Paul de Vence, Saintes-Maries-de-la-Mer, Saint-Remy-de-Provence, Sénanque.

Olijfolie, kruiden en tomaten zijn de voornaamste ingredienten in de Provençaalse keuken.Er staat ook veel vis op het menu. Zeer gekend is de bouillabaisse, een vissoep van origine uit Marseille.

Bij de provence denken we voornamelijk aan lavendel, het kraken van krekels, pittoreske dorpjes, een chambres d’hôtes met prachtige uitzichten, flaneren in de smalle straatjes met ontelbare souvernierwinkels, een glasje wijn op een terras onder een plataan. Kortweg, la douce france.

Alle steden en dorpen in de Provence, klik hier.

Zoek een Chambres D'hôtes in de Provence