Pisa

 

 

In de middeleeuwen lag Pisa aan zee en was het een belangrijke havenstad.Door de handel met Spanje en Noord-Afrika kwam de stad in een stroomversnelling terecht. Deze revolutie leidde tot de bouw van de beroemde toren van Pisa. D e stad werd in 1284 verslagen door Genoa wat het einde van de havenstad betekende.De stad kwam meer landinwaarts te liggen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Pisa ook behoorlijk te lijden gehad, de belangrijkste gebouwen bleven bespaard. De gebouwen vinden we terug op het Campo dei Miracoli (het veld der wonderen).

Campo dei Miracoli
THet beroemdste gebouw, de grootste attractie is natuurlijk de scheve Toren. De toren was bedoeld als campanile, klokkentoren, voor de Duomo. Galileo Gallilei zou er n zijn beroemde theorieën m.b.t. de snelheid van vallende voorwerpen testten. Uit veiligheidsoverwegingen was de toren gesloten voor het publiek tussen 1990 en 2001 . . De fundamenten van de toren werden versterkt, het gebouw werd niet helemaal recht gezet; dit zou niet goed zijn voor het toerisme.
In augustus 2004 was de toren weer veilig.

Op het Campo dei Miracoli liggen ook de Duomo en het Battistero.De bronzen deuren van de Duomo zijn bedekt met mooi relief.

. Ook vind je hier nog het Camposanto, het heilige veld. Een rechthoekig marmeren gebouw. De ooit beroemde fresci in deze begraafplaats zijn in WO II bijna volledig verwoest. Ook amusant zijn de vele kraampjes langs het plein.

 

 

toren van pisa