San Giminiano

 

 

Op een heuvel in het Toscaanse landschap ligt San Gimignano. Het is duidelijk waarom het ook wel het 'Manhattan van Toscane' genoemd wordt als je er naar kijkt. Het beeld van San Gimignano is sinds de Middeleeuwen bijna niet veranderd. Veertien torens domineren het stadje .Je kan rustig slenteren door het autovrije stadje.

De overblijfselen van 72 torens domineerden het stadje in de 12e en 13e eeuw. De historici zijn het er niet over eens wat precies het doel van deze torens was.Het was in de Middeleeuwen een handelsstadje op een knooppunt van wegen. Van hieruit werd saffraan vervoerd naar o.a Nederland. De torens werden gebruikt als verdediging tegen plunderaars en vooral het symbool van rijkdom voor de buren. Geen enkele toren mocht hoger zijn dan de 51 meter hoge La Rognosa. De toren van het Palazzo del Podestà. Een aantal torens werden destijd een kopje kleiner gemaakt om dat zo te houden. La Rognosa is wel de oudste maar niet meer de hoogste.

In het Palazzo del Popolois het Museo Civico gevestigd. In het Palazzo vind je het grote Maèsta fresco van Fillipo Memmi. In het Museo vindt je freschi van diverse kunstenaars.Vanuit het Museo Civico heb je toegang tot de hoogste van de nog bewaard gebleven torens. Het uitzicht is de moeite waard.
Door de Via San Giovanni loop je de stad weer uit. Dit is dé winkelstraat met vele producten uit de streek. Olijfolie en de heerlijke witte Vernaccia di San Gimignano. Ook tekeningen, kaarten en foto's van alle beroemde freschi.

In het hoogseizoen als het erg druk is ga je lekker wandelen lands de uitgezette wandelroutes en heb je een verrassend uitzicht op het stadje.