siena

 

 

Siena is een verademing ten opzichte van Firenze. Dit stadje gelegen op een heuvel straalt nog steeds een middeleeuwse sfeer uit en word gedomineerd door het silhouet van de Duomo.Je kunt er lekker slenteren door de smalle straatjes en op de fresco's in het pallazzo zie je dat dit beeld nauwelijks veranderd is.

Piazza del Campo
Het beroemde licht hellende plein in de vorm van een schelp met zijn intiem karakter is geschikt om eens heerlijk op de grond te gaan zitten en alles eens goed waar te nemen genietend van een stuk panforte,vertaald 'het zware brood',is de specialiteit van Siena en is opgevuld met vruchten en noten, te koop in de winkeltjes op het plein.Er is verfrissend drinkbaar water dat wordt aangevoerd door een 500 jaar oud aquaduct:de Fonte Gaia met reliefs van Jacopo della Quercia. Het plein wordt gedomineerd door het Palazzo Pubblico,dat nog steeds het stadhuis en onderkomen is van het Museo Civico, de 102m hoge Torre del Mangia, de campanile van het paleis.

Palio
Het intieme karakter van het plein wordt 2x per jaar verstoord. Op 2 juli en op 16 augustus (de dag na Ferragosto)is er de beroemde Palio delle Contrade v. In de volksmond wordt de eerste race, ook wel Palio di Provenzano genoemd, voor de inwoners van Siena, de echte dus. De tweede, de Palio dell'Assunta,'voor de vele bezoekers... Tijdens de palio hebben de zeventien wijken, de contrade, ieder een eigen deelnemer te paard die zo snel mogelijk probeert drie rondjes op het plein te rijden. De winnaar brengt zijn Contrada de eeuwige roem, voor ten minste 1 jaar....
Elke wijk bereidt zijn eigen gerechten. In de contrada van de oca, de gans, worden veel vleesgerechten bereid vanwege de hier in het verleden aanwezige slachterijen. In de Torre zijn varkensvleesgerechten favoriet en in de Contrada dell'Aquila, adelaar, wordt risotto met zwarte truffels geserveerd. Er zijn ook vele traditionele gerechten: crostini rossi alla milza; panzella broodsoep; brassato al Brunello is vlees gestoofd in de bekende rode wijn,heel rijkelijk overgoten. Na het spektakel op het bekende plein, kan worden begonnen aan het culinaire overwinningsfeest. Tijdens deze feesten die een hele week duren, worden verschillende banketten georganiseerd...dit moet je zeker een keer meemaken.

Wil je dit een keer meemaken moet je zeker een jaar te voren een hotel of gastenkamer boeken.

In de Duomo weet je niet waar je moet beginnen. Het is ook de moeite om eens goed te kijken waar je nu eigenlijk overheen loopt. De ingelegde vloer is werkelijk prachtig. Tijdens de bouw brak de pest uit en al het geld verdween uit de stad. Anders was dit de grootste kerk van de christelijke wereld geweest.Je kan klimmen tot aan het hoogste punt van het niet afgebouwde gedeelde. Boven de drukte van het plein en de stad heb je een prachtig uitzicht.

 

siena